CICLE HISTÒRICS

 
Cicle Històrics del Muntanyisme Valencià

Organitzat per la Secció de Muntanya del CEV.
Estimats companys/es de muntanya,

Com ja sabreu per la proposta d’activitats que us varem traslladar no només en l’última Assemblea si no des de anys enrere, tenim especial interès en que alpinistes valencians i muntanyers/res de renom vinguen a xerrar amb nosaltres i a transmetre’ns la seua experiència arran la vivència muntanyívola. I així, poder preguntar-los la seua opinió, poder connectar-ne a generacions anteriors, poder adquirir cultura, història... En definitiva, més possibilitats per apropar-nos a la nostra benvolguda muntanya i per estimar un poc més als que tenim al nostre costat.

Açò te la intenció de conformar-se com una mena de cicle dedicat als “Històrics de l’alpinisme valencià”. El primer nom que ens va vindre al cap per participar, no podia ser més que Miguel Gómez. Ningú te dubtes sobre la importància del seu currículum muntanyenc per les fites aconseguides al llarg dels més de 55 anys trepitjant les muntanyes del món.

No són poques: Ja en el 1964, va fer la primera ascensió en solitari en la frontera entre Xile i Perú a una muntanya no trepitjada mai de 5.150 m que va batejar com Cerro Centre Excursionista de València. Entre 1963 i 1964 va explorar i travessar amb el famós Eric Shipton de nord a sud el Camp Nord de Gel Patagònic. En 1972 va aconseguir la 1ª Nacional i 5ª Absoluta a la via dels francesos en la vessant Sud del Aconcagua, lluitant en condicions meteorològiques desfavorables. En 1980 Expedició al Monte Kenia (5.240), obrint una via en la Paret del Dyamante, de gran dificultat. En 1982 Expedició al Fitz Roy en els Alps Patagònics, deixant quasi equipada una nova via a la vessant Sud. En 1986 liderà l’expedició Valenciana al Nanga Parbat (8.125), en el Pakistan, primer vuit mil valencià... i no anem a contar més perquè esperem que vingueu a reunir-vos i xerrar amb ell el pròxim dijous 13 de maig a les 20:30 hores al nostre llar, el CEV.

MIGUEL GÓMEZ

El passat dijous 13 de maig de 2010 és va celebrar al CEV, la primera xerrada del cicle d'històrics del muntanyisme valencià.

Començàrem el cicle amb Miguel Gómez, el més destacat dels pioners no només pels seus assoliments i èxits en la muntanya, si no perquè ell representa com ningú l'esperit d'aventura i ens aporta una visió personal de les coses que ens pareixen importants en el món de la muntanya que a tots en apassiona. Ell ens va contar com començà a escalar cims passant-nos unes diapositives dels Andes entre 1960 i 1965. També narrà la travessa al Camp Nord de Gel Patagònic amb Eric Shipton, primera exploració al món d'aquelles contrades.

Després de les preguntes de l'audiència, vingueren algunes reflexions de Miguel: “lo fonamental no era fer una determinada activitat, si no fer-la amb algú que tingués la mateixa visió de la muntanya” o “preferisc escalar en cordada enlloc de en solitari, com una lluita en equip per assolir un objectiu”.

Pròximament i donat la quantitat d'informació i activitats fotografiades per l'ull de Miguel, programarem una nova xerrada per parlar d'escalades arran les dècades del setanta i vuitanta, podrem observar l'evolució dels materials i la tècnica. La nostra prioritat seria poder contar amb la participació dels amants de la muntanya fent possible un diàleg fluid entre tots. Us mantindrem informats!.BORO PASCUAL

El passat 8 de juliol de 2010 és va celebrar al CEV, la segona xerrada del cicle d’històrics del muntanyisme valencià. Una volta encetat el cicle amb la presència del destacat alpinista Miguel Gómez, continuarem les xerrades convidant a una figura significativa dintre de l’escalada valenciana: el per tots conegut, Boro Pascual.


Boro Pascual ens va ensenyar una mostra de magnífiques diapositives de la seua estança a Yosemite amb els membres que varen formar part de la primera expedició valenciana a aquelles contrades: Paco Martínez Tebar, Eloy Pascual, Juan Luis Terradez i el mateix Boro. Alguns d’ells també estigueren allí comentant i aportant informació sobre les sorprenents imatges.

Llargues i afamades vies com The Nose o Salathe Wall al Gran Capitan, així com la South Face Route de la Washinton Column (1ª Nacional) varen ser conquerides pels escaladors valencians, gens acostumats a les esquerdes yosemítiques. No oblidem que Boro va ser un dels principals protagonistes de les primeres obertures de vies de escalada esportiva en les exigents zones de Xulilla (Paret de la Penyeta), Mascarat i Montanejos.

I nosaltres ho varem poder disfrutar gràcies a l’amabilitat i simpatia de Boro, al que des d’ací tornem a agrair les seua col•laboració.

Estem treballant per poder portar a la nostra casa pròximament a més alpinistes i escaladors destacats com Rafa Vidaurre, José Luis Agustí Fernández y molts més. Us mantindrem informats!.

MIGUEL GÓMEZ

El darrer dijous 16 desembre de 2010 estigué amb nosaltres al Centre Miguel Gómez per ensenyar-nos les imatges i contar-nos la seua ascensió al Aconcagua.

A la revista Riscos, Gener de 1973, Pepe Soler Carnicer escriu:

1972 Año del Aconcagua

Creo que el año que hemos terminado será recordado por todos nosotros como el “año del Aconcagua”, por mucho tiempo. Durante la década de los 60 los montañeros valencianos machacaron los Alpes, como ya antes lo habían hecho en Gredos y Pirineos, hasta adquirir confianza en si mismos. Dominaban las técnicas del hielo y el sexto grado. Pero como con tan sólo eso no se puede ir a la conquista de las grandes montañas de otros continentes, había que superar la prueba que representa la organización de una expedición: los problemas de organización, estudios y previsiones que todo ello comporta.

En 1970 se dio el primer gran salto con la organización de la Expedición Valenciana al Ártico, “Groenlandia-70”, que nuestra Federación llevó a cabo. La prueba se superó y el montañismo valenciano demostró su mayoría de edad.

La semilla había comenzado a germinar y los frutos florecían. Y ahora ha sido ya una sociedad de esta Federación –la decana del montañismo valenciano-, el Centro Excursionista de Valencia, quien se propuso llevar a cabo una expedición a nivel de club. Y así nació el proyecto de la Expedición Valenciana a los Andes, cuyos componentes decidieron realizar la escalada a la pared sur del Aconcagua.

Esta escalada solamente se había conseguido en cuatro ocasiones y nunca en estilo alpino, es decir, de un solo intento y sin equipo de apoyo. La cordada del CEV (Miguel, Ángel, Amadeo y Toni) lo consiguió, escribiendo una de las páginas más brillantes de la historia del montañismo español, pues nunca se había llevado a cabo una escalada tan difícil a tanta altura.”

Mes imatges de l'acte en:


JOSÉ LUIS AGUSTÍ

El pasado 13 de enero de 2011 estuvo con nosotros José Luis Agustí para pasarnos una proyección de diapositivas de su trayectoría dentro de la disciplina de escalada en roca. Para su presentación, Paco Infer preparó la introducción que a continuación reproducimos:

"Conocí a José Luis Agustí en el mes de Julio del año 1971, durante el transcurso de un campamento apacible en el Valle de Estós. Hace ya casi cuarenta años, y ya percibí su entusiasmo, su pasión por el mundo de las montañas, que tanto nos apasiona también a nosotros. Contagiaba vitalidad, la sigue contagiando, si no que nos lo diga Asun, que quedó sorprendida hace pocos días cuando perfilábamos esta proyección.Aún recuerdo que ese mismo verano hizo su primer intento de subir al Mont Blanc, junto con Alonso García y Alberto Amaya (los tres juntos en un SEAT 600), y con la narración de su aventura disfrutábamos, nos reíamos, sobre todo cuando nos contaba como le pagaron en pesetas, y además en monedas, a un médico francés que atendió de principio de congelación en los dedos de una de las manos de Alberto Amaya. Bueno eran otros tiempos. Tiempos en los que en la frontera francoespañola, a los que tenían el pelo un poco largo y además barba o tenían un apellido extraño, como el mío, éramos examinados visualmente con sospecha.


En el años 1972 ingresa en la ENAM, ahora EEAM, y creo que ese mismo año o al siguiente, ya forma parte de esa élite del montañismo español que es el Grupo de Alta Montaña Español. Otra vertiente importante en su quehacer montañero han sido los innumerables cursos que ha impartido, tanto de escalada en roca, en hielo. También desde entonces ha practicado el esquí de montaña, y sin ir más lejos el pasado lunes me envió unas fotos de su tercer intento de ascensión en esquís al Pico Maldito.


Desde entonces somos amigos, es decir desde el año 1971; amistad que hemos cultivado, de manera permanente, bien en la montaña, compartiendo escaladas, ascensiones, incluso expediciones, por ejemplo en Groenlandia en al año 74, haciendo cordada en alguna ascensión, por ejemplo en una escalada invernal en el Tozal de Mallo, en la vía Ravier, Corredor Jean Arlaud al Posets, y una largo etcétera, bien a través de larguísimas charlas por teléfono, en las que, como no, siempre hablábamos de montañas.


Ahora bien, quisiera resaltar, que como consecuencia de un grave accidente de escalada que sufrí, y que gracias a José Luis, quizás esté vivo, ya que fue el que aguantó mi peso (unos diez kilos menos de mis 82), nuestra amistad quedó consolidada, y hasta ahora, como he dicho, sigue vigente.Quisiera acabar esta semblanza, continuación de la que he trazado hace pocos días a través del Blog de la Sección, destacando que José Luis ha participado en dos expediciones, al Himalaya y al Karakorum, intentando la ascensión tanto del Makalu (junto con Miguel Gómez), como del G II. También participó en una expedición a las Montañas Rocosas, ascendiendo al Mc Kinley, y aun recuerdo de su proyección, su vivac a 6000 metros, sólo con su saco de dormir. Bueno nos quedamos helados, nunca mejor dicho.


Estoy seguro de que vamos a disfrutar de lo que José Luis nos va a contar, de sus pequeñas aventuras, de su entusiasmo. Por favor, sigue así, transmitiendo tu experiencia; la aprovecharemos todos, el que no, no sabe lo que pierde."

Y así fue. Disfrutamos enormemente con la fantástica proyección que nos pasó y relató José Luis, haciendo un repaso, ordenado cronológicamente, de sus experiencias en escalada en roca. En él José Luis nos deleitó con una colección de diapositivas comentadas en la que pudimos apreciar  la evolución de la escalada vivida por José Luis en primera persona.
 
 
Agradecemos que José Luis compartiese con nosotros sus experiencias y esperamos que en un futuro nos vuelva a visitar para continuar deleitándonos con sus experiencias en el resto de disciplinas que ha practicado, y continúa practicando, en el mundo de la montaña.